در محاصره آب؛ کوزه به دستان تشنه لب / ایذه بی بهره از آب سدهای مجاور

شهرستان ایذه با وجود قرار گرفتن در میان دریاچه چند سد بزرگ کشور از داشتن آب محروم است.

به گزارش ایزنا؛ این روزها حرف‌ها و سخن‌ها از تغییرات شرایط اقلیمی و فصلی حکایت می‌کند؛ شرایطی که در خوزستان با بسیاری از نقاط کشور تفاوت‌های زمین تا آسمان دارد.

این روزها گرما و شرجی‌های بهاری خوزستان بوی تشنگی می‌دهد تشنگی که از سال‌ها دور گریبان مردمان این دیار را گرفته است و با بی بارانی در فصل بارش به این بحران افزود و امروز خوزستان و مردمانی که در بهار طبیعت ترس از خاک و مهمان ناخوانده دارد در کنار هم نفس می‌کشند.

ایذه شهری ۲۳۰ هزار نفری در شرق استان خوزستان و قرار گرفته در میان کوهستان‌ها و رودهای دائمی؛ چشمان این دیار با قدمت دیرینه سنگی و تمدن هزاران ساله امروز به دستان دولت‌ها است و دولت‌هایی که هیچ‌گاه این دیار فراموش شده را ندیدند.

سخن امروز از بی‌مهری‌هایی است که در طول چند سال گذشته تاکنون صورت گرفته؛ شهر سرداران شهیدی که جانانه در عملیات‌های مختلف جنگیدند تا امروز مردمان و دیارشان در آرامش باشد، شهر گردان حضرت رسول(ص) و عملیات کربلای ۵، آب‌ها و شقایق، گلزار خوزستان و نگین درخشان دیروز که امروز در خاک درد و تشنگی دم و بازدم خواهد کرد.

روایت این روزهای مردم ایذه همان مثال آشنای آب خوردن سفالگر از کوزه شکسته است و دریایی از آب‌های آرام که در سالیان اخیر غرق شدن در آن سهم مردم گرفتار در میان آن شده است.

دریایی آرام که خت ناآرامی‌های زیادی را بر تن مردمان این خط از خاک خوزستان کرد، رخت عزا و شیون مادران و پدرانی که از داغ فرزندان بستگان جانباخته خود در دریاچه سد کارون ۳ تا پایان زندگی شان آرام نخواهند گرفت.

داغ گورستان‌هایی که در زیر آب پذیرای آمرزش زندگان هستند، سریال هزاران سال تاریخ نهفته در میان میلیاردها مترمکعب آب را چه دولتی پاسخ خواهد داد؟

امروز با گذشت بیش از ۱۰ سال از آبگیری بزرگترین سد دو قوسی خاورمیانه با القاب و عناوین مختلف، رفع تشنگی از لبان محتاج به آب به تنها خواسته مردمان این دیار تبدیل شده است، تشنگی در ۲۷ کیلومتری از یکی از بزرگترین سدهای خاورمیانه…!

شاید باور اینکه آب شهرستان گرفتار در میان آب‌های ایذه تا به امروز از حفاری چاه تامین می‌شود برای کسانی که به شهرستان سفر نکردند عجیب و غیر واقعی به نظر آید و شاید اینکه یک منطقه در میان سدهای مهم کشور از یک لیوان آب آن بهره‌ای نداشته باشد و تنها در ۶ ساعت از شبانه‌روز آب در لوله شهری جریان پیدا کند مانند یک خیال و خواب تمسخر آمیز به نظر می‌آید؛ ولی آنچه که گفته می‌شود در بیداری و واقعیت زندگی مردم ایذه قرار گرفته است.

شاید بیان آمارهایی که از آب مورد استفاده مردم آن نیز منتشر می‌شود را نتوان در قالب یک گزارش اجتماعی برای تشنگی بیان کرد ولی اشاره به وجود بیماران دارای سنگ کلیه و سنگ مثانه می‌تواند بیان بیماری‌های حادث شده از مصرف آب امروز در ایذه باشد و…

با وجود قرار داشتن شهرستان ایذه در میان دریاچه سدهای کارون 2، 3 و دریاچه سد شهید عباسپور در منطقه گلزار، تاکنون بحران آب و تشنگی مشکل اصلی و اساسی مردم این منطقه خوش آب و هوا بوده است، در برابر تشنگی مردم؛ حرکت کشاورزی این منطقه با ظرفیت به سمت نابودی نیز در جای خود قابل تامل و توجه است.

هرچند که از چند سال گذشته تا کنون مساله بی‌آبی ایذه و انتقال آب از سد کارون ۳ به این دشت مطرح شده است باز هم یک طرح امیدوار کننده از جانب دولت‌ها برای آن صورت نگرفته و ایذه لب تشنه با خود خیال خوش می‌اندیشد.

پس از انتخاب هدایت‌الله خادمی به عنوان نماینده شهرستان‌های ایذه و باغملک در مجلس شورای اسلامی حرف‌ها رنگ جدید به خود گرفت و وی با تلاش خود و در اولویت قرار دادن مساله آب به عنوان مطالبه اصلی مردم شهرستان در جهت تحقق آن کوشید و در این رابطه علاوه بر فاینانس بردن این طرح، برای نشان دادن میزان نیاز مردم این حوزه محمد باقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور را نیز در یک سفر با خود این شهرستان همراه کرد.

*سرنوشت ایذه و باغملک با آب رقم می‌خورد

وی در نشست خبری سال جدید خود در جمع خبرنگاران با اشاره به پیگیری مساله حل مشکل آب این حوزه با عنوان مطالبه اصلی مردم شهرستان‌های ایذه و باغملک اظهار کرد: با اقدامات انجام شده توانستیم حرکتی برای زنده کردن امیدها به منظور از انتقال آب درون حوزه‌ای از سد کارون ۳ در ۲۷ کیلومتری شهرستان ایذه به دشتهای ایذه و باغملک برداریم.

نماینده مردم ایذه و باغملک در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه آینده و سرنوشت این شهرستان‌ها به صورت مستقیم به مائله آب گره خورده است بیان کرد: در صورتی‌که آب به ایذه و باغملک سرازیر شود در ۱۵ سال آینده شاهد توسعه همه‌جانبه آن و جلوگیری از مهاجرت‌ها خواهیم بود.

خادمی تصریح کرد: با توجه به نیاز شدید مردم ایذه به عنوان ساکنان حاشیه کارون اقدامات برای جلوگیری از انجام طرح انتقال آب از سرشاخه‌های کارون در مجلس انجام شد و از این رو این طرح‌ها متوقف شدند.

وی در پایان گفت: من به عنوان نماینده این شهرستان‌ها تمام تلاش خود را برای حل مشکل و به کار خواهم گرفت و امیدوارم که این مساله به مطالبه اصلی مردم و جامعه علمی و فرهنگی شهرستان نیز تبدیل شود.

این اقدامات نماینده مردم ایذه و باغملک در مجلس شورای اسلامی در حالی در حال صورت گرفتن است که چندین کمپین توسط مردم و دوست‌داران محیط‌زیست شهرستان در فضاهای مختلف با محوریت عنوان مطالبه آب تشکیل شده است.

همچنین ائمه جمعه این شهرستان‌ها از جمله امام جمعه شهرستان ایذه پس از غرق شدن چند نفر در آب دریاچه سد کارون ۳ و چه در خطبه‌های هفته گذشته نماز جمعه شهرستان به طور صریح از مشکلات بی آبی و همچنین ناسالم بودن آب در ایذه سخن به میان آورد و خواستار حل جدی این مشکل شد.

محمد باقر نوبخت نیز در حاشیه سفر خود شهرستان ایذه در نشست با مسئولان استان و شهرستان علاوه بر تاکید بر اقدامات سریع دولت برای حل مشکل بی آبی شهرستان ایذه و قول مساعد برای انتقال آب بین حوضه‌ای از سد کارون ۳ به دشت‌های ایذه و باغملک برای حل مشکلات تردد ساکنان پشت دریاچه نیز وعده پرداخت ۲۰ میلیارد تومان برای تکمیل پل منطقه سادات حسینی را داد.

اقدام به جمع‌آوری امضا و طومار نویسی با عنوان آب‌‌خواهی مردم شهرستان‌های ایذه و باغملک که برای ارسال به دفتر مقام معظم رهبری و ریاست جمهوری صورت گرفت از دیگر اقدامات و روزنه‌های امیدی است که مردم این شهرستان در طول هفته اخیر انجام دادند تا بتواند گامی در جهت ثبت مشکل چندساله منطقه خود بردارند.

یکی از شهروندان ایرانی در این رابطه در گفت‌و‌گو با خبرنگار فارس با بیان اینکه ما به مانند نگهبانان آب کارون هستیم اظهار کرد: باور اینکه ۲۰۰ کیلومتر آب کارون دریاچه بزرگ از آب در کنار یک منطقه قرار داشته باشد و مردمان آن از مصرف یک لیوان آن نیز محروم باشند هم خنده‌دار و تاسف‌بار خواهد بود.

علی گفت: در زمستان های اخیر کم بارشی و در تابستان عدم داشتن اجازه برای برداشت آب از رود باعث انحلال نسبی کشاورزی در منطقه شده است با کشاورزان باید دل به هزاران اگر و اماها ببندند.

وی اضافه کرد: تشنگی و خشکسالی در کنار بزرگترین رود ایران سخت و غیر قابل قبول بوده و اینکه نتوانیم از رودی که میراث اجدادی مردم آن منطقه به حساب می‌آید استفاده مفیدی داشته باشیم دردآور است.

این شهروند ایذه‌ای تصریح کرد: امیدواریم دولت‌ها؛ مسئولان کشوری و استانی با تجدید نظر در ممنوعیت استفاده از آب کارون برای کشاورزان حاشیه رود و همچنین همکاری در جهت انتقال آب از چند کیلومتری به این شهر گامی جدید برای حل مشکلات بی‌شمار حاصل از بی آبی در این دیار بردارند و همچنین توقف کامل آب انتقال آب از سرشاخه‌های کارون را در دستور کار خود قرار دهند.

شهرستان ایذه با جمعیتی بالغ بر ۲۳۰ هزار نفر به عنوان ششمین شهرستان پرجمعیت استان خوزستان در شرق این استان قرار دارد و با توجه به قرار داشتن در فاصله چند کیلومتری و نزدیکی سد کارون ۳ از آب این دریاچه محروم است و مساله بی‌آبی یکی از اصلی‌ترین مشکلات آن به حساب می‌آید.

====================

گزارش از وحید اورکی

====================

انتهای پیام/*

نظری بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *